Gogoși de post
Cum să nu-ți placă gogoșile? Cred că în toate familiile, dacă nu toate, cel puțin una dintre gospodine știe să facă gogoși. De aici și multitudinea de rețete… Îți voi arăta și cum fac eu gogoșile, desigur în variantă vegană. Numai bune în după-amiezele reci din Postul ce urmează, alături de un ceai aromat de ghimbir sau un suc de mere cald cu scorțișoară.
De ce avem nevoie:
- 600 gr de făină;
- 30 gr zahăr de cocos;
- 60 ml ulei de măsline;
- 300 ml apă călduță;
- 20 gr drojdie;
- o lingură de coajă de lămâie;
- vanilie.
Cum se prepară:
Amestecăm drojdia cu zahărul și apa călduță. Cernem făina și adăugăm apa cu drojdia dizolvată.
Frământăm până se încorporează apa și făina, adăugam uleiul și continuăm frământatul până se formează un aluat omogen.
Lăsăm aluatul acoperit la dospit pentru aproximativ o oră jumătate.
După ce a dospit aluatul, il punem pe blatul de lucru, îl întindem cu sucitorul, apoi cu ajutorul unui pahar, decupăm forme rotunde.
Într-o tigaie punem uleiul, îl lăsăm la încălzit și apoi prăjim gogoșile pe fiecare parte, până se rumenesc frumos.
Le scoatem pe un șervețel care va absorbi surplusul de ulei. Opțional, le putem presăra cu zahăr pudră.