Plăcinta ciobanului ( Sheperd’s pie) cu linte și cartof
Folosesc mult lintea în bucătăria mea, deoarece se gătește ușor, e savuroasă și constituie o sursă valoroasă de proteine. Am scris despre calitățile acestei leguminoase aici (spaghete cu sos ragu de linte). Plăcinta ciobanului (Sheperd s pie) este un preparat specific bucătăriei englezești, vestit prin faptul că, datorită sațietății lui, poate ține loc de un prânz copios.
Plecând de la această idee, am conceput preparatul de față într-o variantă vegană, însă la fel de consistentă.
De ce avem nevoie:
- două cepe;
- doi morcovi;
- jumătate dintr-o țelină mică;
- o cană de linte roșie;
- o cană de vin roșu sau roze;
- 500 ml suc de roșii sau bulion;
- 3-4 căței de usturoi;
- 4 cartofi;
- lapte vegetal;
- o lingură de drojdie inactivă;
- două linguri rase de tapioca pudră;
- sare, piper, boia dulce (sau opțional boia dulce afumată);
- cimbru;
- busuioc;
- usturoi pudră (opțional);
- ulei de măsline.
Cum se face:
Curătăm cartofii și îi punem la fiert.
Tocăm ceapa și o călim 5 minute într-o lingură de ulei de măsline, apoi adăugăm și usturoiul mărunțit.
Morcovii și țelina îi dăm pe răzătoarea mare și îi călim împreună cu ceapa, până se înmoaie morcovii.
Adăugăm lintea, vinul, sucul de roșii/ bulionul, sarea și gătim totul 20 de minute la foc potrivit.
Spre final condimentăm sosul cu cimbru, busuioc, piper, boia dulce (sau, opțional, boia dulce afumată), apoi adăugăm făina de tapioca, amestecăm bine si mai fierbem sosul puțin la foc mic până se leagă.
Pregătim piureul de cartofi: pasăm cartofii și adăugăm o lingură de drojdie inactivă, sare, usturoi pudră (opțional) și puțin lapte vegetal. Consistența acestuia trebuie sa fie fermă, deloc moale.
Ungem o tavă și punem compoziția de linte.
Peste linte întindem piureul de cartofi și punem tava la cuptor aproximativ 20 minute la 180 gr C, până crusta de piure capătă culoare.
Putem servi plăcinta ciobanului cu o salată de verdețuri cu lamâie sau cu murături.
8 comentarii
Corina
Salut! Ce rol are drojdia? Si ce inseamna drojdie inactiva? Drojdie uscata/umeda? Merci!
The colors of cooking
Ceau Corina. Drojdia inactiva nu este drojdia umeda sau uscata ( acestea doua se folosesc in panificatie si patiserie). Drojdia inactiva crește pe melasă, si are un gust plăcut asemanator brânzei. Eu folosesc drojdia inactiva ca și condiment, pentru a intensifica gustul mâncării. Este foarte buna. O găsesti la plafar sub formaă de fulgi.
Îți las un link de und epoți comanda: https://driedfruits.ro/fulgi-drojdie-uscata-inactiva-?search=drojd
Sper ca am fost de ajutor.
Corina
Merci mult! Pana ajung sa comand, am pus niste branza, a iesit foarte bun! 🙂
Ioana
Ceau, faina de tapioca poate fi inlocuita cu alt tip de faina?
Am de naut/hrisca si in. Care este mai potrivita? Sau amidon? Multumesc frumos
The colors of cooking
Buna, tapioca este amidonul rezultat prin procesul de uscare si prelucrare a radacinii arbustului numit manioc. Ca si amidonul, aceasta incheaga compozitia. Eu am vrut compozitia mai legata si nu foarte zemoasa. Nu este nicio problema daca nu ai tapioca, nu o inlocui cu nimic, lasa compozitia sa fie mai zemoasa. Rezultatul va fi la fel de gustos!!
Pingback:
Mira
Arata tare bine !
Vinul cu ce se poate inlocui , pt cei care nu consuma b alcoolice ?
The colors of cooking
Vinul poti sa nu il pui deloc. Oricum alcoolul din vin se va evapora prin fierbere…ramane doar aroma:)