Plăcinta ciobanului
Prânz/ Cină,  Rețete

Plăcinta ciobanului ( Sheperd’s pie) cu linte și cartof

Folosesc mult lintea în bucătăria mea, deoarece se gătește ușor, e savuroasă și constituie o sursă valoroasă de proteine. Am scris despre calitățile acestei leguminoase aici (spaghete cu sos ragu de linte). Plăcinta ciobanului (Sheperd s pie) este un preparat specific bucătăriei englezești, vestit prin faptul că, datorită sațietății lui, poate ține loc de un prânz copios.

Plecând de la această idee, am conceput preparatul de față într-o variantă vegană, însă la fel de consistentă.

De ce avem nevoie:

  • două cepe;
  • doi morcovi;
  • jumătate dintr-o țelină mică;
  • o cană de linte roșie;
  • o cană de vin roșu sau roze;
  • 500 ml suc de roșii sau bulion;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • 4 cartofi;
  • lapte vegetal;
  • o lingură de drojdie inactivă;
  • două linguri rase de tapioca pudră;
  • sare, piper, boia dulce (sau opțional boia dulce afumată);
  • cimbru;
  • busuioc;
  • usturoi pudră (opțional);
  • ulei de măsline.
ingrediente pentru Plăcinta ciobanului

Cum se face:

Curătăm cartofii și îi punem la fiert.

Tocăm ceapa și o călim 5 minute într-o lingură de ulei de măsline, apoi adăugăm și usturoiul mărunțit.

Morcovii și țelina îi dăm pe răzătoarea mare și îi călim împreună cu ceapa, până se înmoaie morcovii.

sotam legumele

Adăugăm lintea, vinul, sucul de roșii/ bulionul, sarea și gătim totul 20 de minute la foc potrivit.

fierbem coplozitia de linte pentru Plăcinta ciobanului

Spre final condimentăm sosul cu cimbru, busuioc, piper, boia dulce (sau, opțional, boia dulce afumată), apoi adăugăm făina de tapioca, amestecăm bine si mai fierbem sosul puțin la foc mic până se leagă.

Pregătim piureul de cartofi: pasăm cartofii și adăugăm o lingură de drojdie inactivă, sare, usturoi pudră (opțional) și puțin lapte vegetal. Consistența acestuia trebuie sa fie fermă, deloc moale.

piure de cartof

Ungem o tavă și punem compoziția de linte.

compozitia de linte rosie

Peste linte întindem piureul de cartofi și punem tava la cuptor aproximativ 20 minute la 180 gr C, până crusta de piure capătă culoare.

adaugam si piureul pentru a pune Plăcinta ciobanului la cuptor

Putem servi plăcinta ciobanului cu o salată de verdețuri cu lamâie sau cu murături.

Plăcinta ciobanului sectiune
Plăcinta ciobanului

8 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *