Salată de mei și legume verzi
Îmi plac deosebit de mult salatele compuse, în care ingredientele crude se îmbină perfect cu ingrediente gătite. Diferența, chiar opoziția dintre gusturi și texturi pot fi valorificate și îmbinate armonios în produse finale foarte bine balansate. Un astfel de exemplu este și salata noastră de astăzi de mei și legume verzi.
Meiul este un alt ingredient foarte puțin utilizat în bucătăria noastră față de câte proprietăți benefice aduce organismului nostru, fiind considerat un superaliment. Această pseudocereală este bogată în vitamine : A, C, complex de B-uri, E, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, calciu, sodiu, fier, proteine, fibre, enzime digestive, are un efect alcalin, conține compuși antifungici, este săracă în calorii, nu conține gluten, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge, a nivelului de colesterol, stimulează refacerea țesuturilor, previne apariția calculilor biliari, protejează sistemul digestiv.
Te încurajez așadar să introduci meiul în dieta ta și a copiilor tăi (după 6-8 luni). Îl poți folosi în salate, budinci sărate sau dulci, umpluturi, pate-uri etc.
Fii foarte atent la modul cum vom prepara meiul. În orice salaltă îl vei folosi, te sfătuiesc să procedezi la fel. Dacă îl folosești la budinci, umpluturi, pateuri sau alte preparate, este necesar să hidratezi meiul peste noapte.
Să vedem cum preparăm salata de mei și legume verzi.
De ce ai nevoie:
Pentru salată:
- 200 gr mei;
- 500 ml apă;
- o lămâie bio sau netratată chimic;
- o legătură de mărar;
- un brocoli;
- un zucchine mare sau doi mai mici;
- usturoi pudră;
- sare, sos de soia.
Pentru dressing:
- 50 ml smântână de soia;
- 3 linguri de ulei;
- suc de lămâie;
- o linguriță de muștar;
- sare, piper
- 2 căței de usturoi;
- câteva fire de mărar.
Cum se face:
Punem meiul în tigaie, la foc mic și amestecăm până când devine auriu. Adăugăm apoi peste acesta 500 ml de apă (la 100 gr de mei se pune 250 ml apă) și două linguri sos de soia și îl lăsăm să fiarbă până scade apa.
Tăiem zuchinele cubulețe și îl sotăm în tigaie, împreună cu usturoi pudră, suc de lămâie și sare.
Broccoli-ul îl tăiem buchețele mici și îl punem 2-3 minute în apă clocotită, apoi îl clătim cu apă rece.
Mărunțim mărarul și tăiem cubulețe o jumătate de lămâie bio (cu tot cu coajă).
Opțional poți adăuga și câteva frunze verzi (spanac baby sau valeriană).
Amestecăm toate ingredientele și ne ocupăm de dressing. Punem smântâna, o linguriță de muștar, doi căței de usturoi, sarea și zeama de lămâie și mixăm cu ajutorul unul blender de mână. Adăugăm treptat uleiul. La sfârșit, punem mărarul și amestecăm. Dacă dressingul este prea gros, poți să îl subțiezi cu puțină apă rece.
Torni generos dressingul peste salată și savurezi în tihnă.
Poți încerca și salata de primăvară cu cușcuș.
Un comentariu
Pingback: