Salată de năut “Tuna”
Nu, nu am intenția de a-ți prezenta o rețetă cu pește! E drept, acolo o să te ducă cu gândul când vei gusta salata de năut “tuna”… asta explică și opțiunea alegerii acestei denumiri…
Mă vei întreba: dacă nu pește, atunci ce? Eh… pe scurt: pentru consistență – năut, pentru aromă – ulei de in și pastă de susan (tahini).
Dacă nu ai introdus năutul în bucătăria ta, te îndemn să o faci. Boabele de năut sunt o excelentă sursă de proteine și grăsimi sănătoase. De asemenea, sunt bogate în complexul de vitamine B ( B9, B2, B5, B6), precum și în minerale (calciu, potasiu, molibden, fosfor, fier, zinc si magneziu). O cană de năut are aproximativ 50% din necesarul tău zilnic de fibre.
Rețeta de astăzi este foarte ușor de făcut, rapidă și la îndemâna oricui.
De ce avem nevoie:
- 300 gr năut;
- o ceapă roșie mică;
- două tije de apio;
- doi castraveți murați;
- o lingură de muștar;
- o lingură tahini (opțional);
- o linguriță ulei de in;
- sare, suc de lămâie, piper (după gust);
- ulei de măsline.
Cum se prepară:
Spălăm năutul în câteva ape și îl punem la hidratat peste noapte. A doua zi îl clătim și îl fierbem aproximativ 40 de minute sau până când bobul este moale.
Punem năutul într-un robot cu lama S și dăm câteva pulsuri, astfel încât boabele să nu devină o cremă, ci doar să fie parțial zdrobite. De altfel putem să facem această operațiune și cu o furculiță.
Tăiem ceapa, apio și castravetele mărunt și le adăugăm peste năut.
Punem muștarul, uleiul de in, tahini-ul ( putem folosi în loc de tahini o linguriță de ulei de susan), uleiul de măsline și condimentele.
Amestecam bine și mai adăugăm condimente în caz de nevoie.
Servim salata de năut “tuna” cu toast sau chiar în sandwich.
Încearcă și pateul de semințe cu leurdă.