Sarmale cu hrisca și ciuperci
Când spun sarmale mă gândesc la una dintre cele două mari sărbători: Crăciun și Paști… asta pentru că doar cu aceste ocazii le gătesc… Fiind în Săptămâna Mare, m-am hotărât să împărtășesc cu voi rețeta mea.
Ingredientul special al rețetei mele este hrișca; datorită acesteia umplutura e ușoară, aerată, dar totodată hrănitoare. Deși este puțin cunoscută și utilizată la noi, consider hrișca un aliment-minune: este o sursă importantă de proteine de calitate (care conține opt aminoacizi esențiali), este bogată în calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu, vitamina B6, acid folic, vitamina E. Consumul de hrișcă scade nivelul de colesterol, nivelul tensiunii arteriale și îmbunătățește digestia . Poate fi consumată cu încredere de persoanele cu sensibilitate sau intoleranță la gluten, pentru că nu conține gluten, de persoanele diabetice, datorită indicelui glicemic redus, precum și de persoanele care țin dietă, deoarece conține puține calorii dar este sățioasă.
Aș mai putea înșira și alte beneficii, dar avem multă treabă de făcut astăzi… gătim împreună sarmale cu hrișcă și ciuperci.
De ce avem nevoie:
- 200 gr hrișcă;
- 200 gr orez (normal, integral, alb sau negru);
- două cepe;
- doi morcovi;
- un ardei gras sau kapia;
- un păstârnac;
- 500 gr ciuperci;
- 100 gr nucă;
- sos de roșii;
- doi căței de usturoi;
- sare, piper, boia, cimbru, frunze de dafin (chiar garam masala pentru cei care preferă gusturi orientale);
- o varză potrivită;
- 3- 4 linguri de oțet.
Cum se face:
Spălăm bine hrișca în câteva ape și o lăsăm peste noapte la înmuiat. Aceasta este metoda pe care o recomand; dar dacă suntem ”pe fugă”, putem fierbe hrișca spălată, timp de 5- 10 minute, până se umflă. Apoi scurgem apa în care a stat/ fiert, o clătim din nou și o lăsăm la scurs într-o sită.
Mărunțim ceapa, usturoiul și le călim în puțin ulei sau le înăbușim în jumătate de cană de apă cu câțiva stropi de ulei.
Dăm pe răzătoare morcovii și păstârnacul și îi adaugăm în tigaie la sotat. Între timp tăiem ciupercile și ardeiul cubulețe mici și le punem peste soteul de legume.
Lăsăm să se gătească legumele și spre final adăugăm hrișca și nuca mărunțită, condimentăm compoziția și amestecăm bine totul.
Spălăm orezul și îl adăugăm în compoziție crud.
Umplutura de sarmale este gata, acum ne concentram pe foi. Punem o oala cu apă la fiert și când apa ajunge la temperatura de fierbere adăugăm oțet și puțină sare.
Scobim cotorul verzei cu un cuțit și îl îndepărtăm, punem varza în apă fiartă și o lăsăm 2 minute la opărit. Vom vedea că frunzele se desprind singure. Scoatem foile rând pe rând din apă și le tăiem nervura.
Foile mici de varză pe care nu le putem rula, le tăiem mărunt și le vom pune pe fundul vasului în care vom așeza sarmalele, precum și deasupra acestora.
Luăm câte o foaie de varză, punem pe aceasta o lingură de compoziție, îndoim marginile laterale spre interior, apoi rulăm foaia. Astfel procedăm până umplem și împăturim toate foile.
Așezăm frumos toate sarmalele în vas, deasupra mai adaugăm un strat de varză taiată, punem sosul de roșii, puțină sare dacă mai este cazul, cimbru și foi de dafin.
Adăugăm și puțină apă și punem sarmalele la fiert, la foc mic, aproximativ 50- 60 de minute.
Servim sarmalele cu tradiționala mămăliguță și o smântână de caju sau semințe de floarea soarelui.
Să ne fie de bine, căci poftă avem sigur cu toții!