Spaghete cu sos ”ragu” de linte verde
Când spun spaghete, spun Italia….. și cum să nu mă gândesc în zilele acestea la Italia ? ….. Spaghetele se numără, de altfel și printre preparatele mele preferate. Fie că sunt vegetariene sau vegane, le mănânc tot timpul cu plăcere…cu sos de migdale, roșii și busuioc, cu stroganoff de ciuperci, cu un sos simplu de roșii sau cu sos ragu…
Mmmmm… sosul ragu….. Am experimentat acest sos în mai multe variante, cu soia texturată, cu ciuperci, dar cu linte verde mi se pare cel mai reușit. Nu mai punem la socoteală faptul că lintea are atâtea plusuri….
Iată doar câteva:
Lintea, în comparație cu năutul și fasolea, nu are nevoie de hidratare; aceasta fierbe mai rapid (nu are nevoie de mai mult de jumătate de ora pentru a fi fiartă), iar bobul își păstrează formă destul de bine. Proporția de fierbere este de 2 la 1, adică la o cană de linte folosiți două căni de apă.
Lintea este o sursă importantă de antioxidanți, este bogată în fibre solubile dar și insolubile, conține multe minerale ( fier, zinc, magneziu, fosfor) și vitamine, în special vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 și B9).
Acestea fiind spuse, să trecem la treaba: să gătim spaghette bolognese, într-un regim vegan și de post.
De ce avem nevoie:
- spaghete (eu folosesc adesea spaghette integrale);
- ceapă;
- un morcov;
- 3 căței de usturoi;
- 500 ml sos de roșii sau roșii la conservă;
- 200 g linte verde;
- 100 ml vin roșu;
- sare, piper, boia afumată, busuioc și foi de dafin.
Cum se prepară:
Începem prin a pune pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet.
Punem lintea verde la fiert în apă rece, pentru a se fierbe uniform.
Călim în 2 linguri de ulei ceapă tocată mărunt și morcovul. Adăugăm sucul de roșii, vinul, cățeii de usturoi pisați, foile de dafin, sare, piper proaspăt măcinat, busuioc, boiaua afumată și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic.
Când este fiartă (aproximativ 20-30 min), scurgem lintea bine de apă și o adăugăm în sos, apoi amestecăm.
La final, potrivim sosul după gust, adăugând dacă mai este nevoie condimente (sare, piper, busuioc proaspăt)
Sosul este gata, ne rămâne doar să îl punem în farfurie peste paste, și să îl savurăm în tihnă. Un pahar de vin roșu după, merge de minune….
7 comentarii
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: