Wrap cu salsa, spanac și brânzică de caju
Dacă m-ai întreba care sunt cele mai apreciate preparate ale bistroului nostru, wrap-ul va fi cu siguranță printre ele. Este un preparat versatil, îl poți duce în foarte multe zone, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Dacă stau bine să mă gândesc, am experimentat rețete de wrap cât pentru o carte… (iată o idee pentru viitor ). Pentru astăzi m-am oprit la o rețetă fresh și aromată: wrap cu salsa, spanac și brânzică de caju, pe care te voi ghida să o realizezi, de la A la Z.
De ce ai nevoie:
Pentru lipii:
- 300 gr făină (după cum preferi: alba, integrală, intermediară, neagră, sau un mix de făinuri de grâu, secară, ovăz etc);
- 125 ml apă fierbinte;
- 50 ml ulei de măsline;
- un vârf de bicarconat de sodiu;
- ½ linguriță de oțet;
- sare, oregano;
- optional, poți pune semințe mărunte.
Pentru salsa:
- un avocado;
- 3 fire de ceapă verde;
- 200 gr rosii cherry;
- 150 gr fasole roșie (conservată sau hidratată și fiartă);
- 150 gr porumb (conservat sau congelat și tras ușor la tigaie);
- sare, piper, coriandru (eu am făcut pudră din semințe de coriandru, dar dacă preferi poți folosi și frunze de coriandru proaspăt);
- suc de lămâie.
Pentru brânzica de caju:
- 100 gr caju;
- 2 fire de ceapă verde;
- o lingură drojdie inactivă;
- o linguriță de semințe de chimen;
- sare, cimbru;
- suc de lămâie
- o lingură de ulei de măsline;
- apă.
De ce mai ai nevoie:
- un morcov (opțional);
- baby-spanac (sau orice alte frunze verzi).
Cum se face:
Începem cu aluatul pentru lipii. Punem apa cu sarea pe foc și o aducem la temperatura de fierbere. Stingem bicarbonatul de sodiu cu oțet și îl lăsam deoparte.
Cernem făina într-un bol și adăugăm treptat apa fierbinte și uleiul până când se formează un aluat, după care adăugam bicarbonatul și oregano.
Frământăm puțin și il punem la rece 20- 30 de minute.
Între timp, ne ocupăm de salsa. Tăiem avocado, roșile și ceapa, în bucățele. Le amestecăm cu porumbul, fasolea roșie, sarea, piperul, coriandrul și sucul de lămâie.
Pentru brânzică, punem în cana unui blender sâmburii de caju (dacă ai timp să-i hidratezi în prealabil câteva ore, este cu atât mai bine), ceapa verde, drojdia inactivă, uleiul și foarte puțină apă, doar cât să ajutăm cuțitul blenderului, și mixăm bine până obținem o cremă groasă (dacă pui mai multă apa, nu-i bai, vei obține un sos delicios). La sfârșit condimentăm după gust cu sare, lamâie, cimbru si semințe de chimen.
Scoatem aluatul de la rece, îl împărțim în 5-6 bucăți din care modelăm niște bile. Luăm pe rând bilele de aluat și le întindem cu un sucitor astfel încât să obținem o foaie subțire și relativ rotundă.
Coacem lipiile într-o tigaie la foc mic, pe fiecare parte, până se rumenesc, însă nu trebuie să le lăsăm mai mult de 1-2 minute, întrucât altfel se vor întări și se vor rupe la rulare. Dacă totuși le-ai uitat mai mult în tigaie, nu-ți fă griji, sunt perfecte pentru a fi servite cu hummus sau pate de leguminoase.
Lipiile sunt gata, deci ne putem apuca de ultima etapă și cea mai distractivă.
Ungem lipia cu brânzica de caju, punem spanacul, opțional morcovii (tăiați pe lung, foarte subțire sau dați pe răzătoare), salsa, îndoim două laterale ale lipiei peste compoziție, apoi începănd dintr-o margine neîndoită rulăm wrapul strâns spre cealaltă parte.
wrap cu salsa
Să-ți fie de bine!
Poți încerca aceste lipii și cu pateul de semințe cu leurdă!!
Un comentariu
Pingback: