Clătite cu mere și sos de caramel sărat
Știu cât de îndrăgite sunt, mai ales de copii, clătitele… cu gem, cu dulceață, cu miere, cu fructe, sau cu înghețată… Așa că nu puteam să te las în Postul acesta fără o rețetă vegană de clătite…o rețetă în ton cu anotimpul: clătite cu mere și sos de caramel sărat.
Dacă te-ai întrebat ce origini au clătitele, află că acestea, sub forma în care le regăsim și astăzi, sunt preparate specifice provinciei franceze Bretania, “patria clătitelor și a cidrului”. Și nu întâmplător, clătita dulce („crêpes”) tradițională este cea cu caramel și unt sărat.
Vei vedea că clătitele vegane sunt mai aerate, mai delicate și mai închise la culoare, datorită zahărului de cocos și semințelor de in. Umplutura de mere cu arome de iarnă (poți folosi cuișoare, scorțișoară, cardamom, nucșoară, anason) se combină de minune cu caramelul sărat din curmale. Dacă preferi altă umplutură, perfect… dă frâu liber imaginației…
De ce avem nevoie:
- 180 gr făină;
- o lingură amidon de porumb;
- o lingură semințe de in măcinate;
- un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu;
- 30 gr zahăr de cocos;
- 360 ml lapte vegetal;
- 30 ml ulei de măsline;
- vanilie;
- puțină sare;
- o linguriță de suc de lămâie.
pentru sosul de caramel sărat:
- 100 gr curmale;
- 50 ml apă;
- puțină sare;
- o linguriță de unt de arahide (opțional).
pentru umplutura de mere:
- 6 mere;
- o jumătate de linguriță de cardamom;
- o lingură de zahăr de cocos;
- o linguriță de coajă de lămâie;
- cuișoare, scorțișoară (optional, după gust)
Cum se prepară:
Amestecăm într-un bol partea uscata (făina, amidonul, inul, zahărul, bicarbonatul de sodiu și sarea).
În alt bol amestecăm partea lichidă (laptele, vanilia, uleiul de măsline, sucul de lămâie).
Turnăm partea lichidă peste cea uscată și amestecăm bine cu un tel până se omogenizează.
Lăsăm aluatul la frigider 15 min. să se odihnească.
Pentru umplutură, curățăm merele și le tăiem cuburi nu foarte mici. Le punem într-o tigaie împreună cu zahărul de cocos, coaja de lămâie și condimentele și le sotăm puțin până se înmoaie și se caramelizează.
Pentru sosul de caramel sărat, blendăm curmalele cu apa și sarea (plus untul de arahide, care este opțional) până se formează o cremă. Dacă dorești ca sosul să fie mai lichid, adaugă mai multă apă.
Acum ca am pregătit toate componentele, putem să facem clătitele.
Încingem o tigaie pentru clătite, o ungem cu ulei și turnăm un polonic din aluat. Prăjim bine clătita pe fiecare parte, aporximativ câte un minut.
Procedăm la fel până terminăm aluatul.
Pentru montaj, ungem fiecare clătită cu sosul de caramel, adăugăm o lingură bună din compoziția de mere și rulăm.
Servim cât sunt calde.