Ouă poșate în sos de iaurt
V-am spus oare că ouăle poșate este unul dintre mic-dejunurile mele preferate? Îmi place să îl experimentez în diverse combinații: cu legume, verdețuri, sosuri, pesto-uri etc. Într-una dintre vacanțele mele pe care am petrecut-o în Turcia, am descoperit o rețetă tradițională numită cilbir, adică ouă poșate în sos de iaurt, rețetă pe care am încercat să o recompun. Iat-o, așa cum am simțit-o eu:
De ce avem nevoie:
pentru ouăle poșate:
- 4 ouă
- 1 litru de apă
- 40 ml oțet de mere sau lămâie;
pentru sosul de unt:
- 30 gr unt;
- o linguriță de ulei de măsline;
- o linguriță de boia dulce;
- fulgi de chilli;
pentru sosul de iaurt:
- două pahare de iaurt gras;
- doi căței de usturoi
- sare, piper și mărar (opțional);
mai avem nevoie de:
- 4 felii de pâine;
- verdețuri (mix de salată/ rucola/ salată verde/ valeriana/ spanac)
Ingredientele corespund pentru 2 porții.
Cum se face:
Adaugăm iaurtul într-un bol și asezonăm cu sare, piper și cățeii de usturoi zdrobiți. Lăsăm sosul să se odihnească la frigider până preparăm celelalte componente.
Punem untul la topit într-o tigaie și lăsăm să fiarbă la foc mic. Mai adăugăm o lingură de ulei de măsline, boia dulce, fulgii de chilli si amestecăm. Luăm de pe foc și lăsăm sosul într-un loc călduț.
Gătim ouăle poșate după instrucțiunile pe care le găsești aici toast cu avocado și ouă poșate. Scoatem ouăle cu o paletă și le lăsăm la scurs.
Prăjim feliile de pâine.
Partea finală, și cea distractivă, este montatul farfuriei: punem jumătate din sosul de iaurt pe farfurie, adăugăm în mijlocul acestuia două ouă și, cu ajutorul unei linguri, deasupra ouălelor punem sosul de unt aromat și presărăm frunze de pătrunjel sau mărar. Adaugăm în farfurie și verdețurile, pe care le putem stropi cu oțet balsamic.
Poftă bună!
5 comentarii
Georgiana Cozac
Abia ti-am descoperit blogul si pagina de Insta si facebook si pot sa spun ca imediat am dat follow. Totul arata atat de delicios si de impecabil. Abia astept sa incerc cateva retete (in special checul cu banane si afine). Keep going to do what you love, you doing great.
Ps: cred ca ai uitat sa mentionezi de usturoi in categoria ingrediente 😁.
The colors of cooking
Buna Gerogiana, ma bucur mult ca iti place blogul. abea astept si eu sa vad poze cu checul facut de tine 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: