ouă poșate
Mic dejun,  Rețete

Ouă poșate în sos de iaurt

V-am spus oare că ouăle poșate este unul dintre mic-dejunurile mele preferate? Îmi place să îl experimentez în diverse combinații: cu legume, verdețuri, sosuri, pesto-uri etc. Într-una dintre vacanțele mele pe care am petrecut-o în Turcia, am descoperit o rețetă tradițională numită cilbir, adică ouă poșate în sos de iaurt, rețetă pe care am încercat să o recompun. Iat-o, așa cum am simțit-o eu:

De ce avem nevoie:

pentru ouăle poșate:

  • 4 ouă
  • 1 litru de apă
  • 40 ml oțet de mere sau lămâie;

pentru sosul de unt:

  • 30 gr unt;
  • o linguriță de ulei de măsline;
  • o linguriță de boia dulce;
  • fulgi de chilli;

pentru sosul de iaurt:

  • două pahare de iaurt gras;
  • doi căței de usturoi
  • sare, piper și mărar (opțional);

mai avem nevoie de:

  • 4 felii de pâine;
  • verdețuri (mix de salată/ rucola/ salată verde/ valeriana/ spanac)
ingrediente ouă poșate

Ingredientele corespund pentru 2 porții.

Cum se face:

Adaugăm iaurtul într-un bol și asezonăm cu sare, piper și cățeii de usturoi zdrobiți. Lăsăm sosul să se odihnească la frigider până preparăm celelalte componente.

Punem untul la topit într-o tigaie și lăsăm să fiarbă la foc mic. Mai adăugăm o lingură de ulei de măsline, boia dulce, fulgii de chilli si amestecăm. Luăm de pe foc și lăsăm sosul într-un loc călduț.

sos de unt

Gătim ouăle poșate după instrucțiunile pe care le găsești aici toast cu avocado și ouă poșate. Scoatem ouăle cu o paletă și le lăsăm la scurs.

Prăjim feliile de pâine.

Partea finală, și cea distractivă, este montatul farfuriei: punem jumătate din sosul de iaurt pe farfurie,  adăugăm în mijlocul acestuia două ouă și, cu ajutorul unei linguri, deasupra ouălelor punem sosul de unt aromat și presărăm frunze de pătrunjel sau mărar. Adaugăm în farfurie și verdețurile, pe care le putem stropi cu oțet balsamic.

ouă poșate

Poftă bună!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *