
Gozleme vegane ( turte turcești), inspirate din bucătăria turcească
“Evet”, bucătăria turcească mă inspiră mult… Abundența legumelor, tehnicile de perparare a acestora, modul de folosire a condimentelor si diversitatea lor, aluaturile și patiseriile… sunt doar câteva dintre motive… Alte rețete de inspitație turcească găsești aici și aici.
Gozleme sunt niște plăcinte tradiționale din bucătăria turcească, cu aluat simplu și diverse umpluturi. Caracterisitice sunt acele ochiuri mai închise la culoare (“goz”, de unde provine și denumirea lor) pe care le capătă aluatul când este gătit pe plita încinsă. Partea originală, umplutura mea, este o combinație de tofu cu spanac, mazăre, ceapă verde și mărar. Sunt convins că va fi pe placul tău…

De ce avem nevoie:
Pentru aluat:
- 300 g făină;
- 7 gr drojdie uscată sau 15 gr drojdie proaspătă;
- o linguriță sare;
- o lingiriță zahăr (brun);
- 200 ml apă;
- 50 ml ulei de măsline.
Pentru umplutură:
- 200 gr baby spanac;
- 400 gr tofu;
- 100 gr mazăre;
- o legătură de mărar;
- două linguri de iaurt de soia ( opțional);
- sare, piper după gust;
- 3 fire de ceapă verde;
- două linguri de drojdie inactivă.
Cum se prepară:
Pentru a prepara aluatul începem prin a dizolva drojdia în apa calda. Adăugăm zahărul și sarea.
În faina cernută ( eu am folosit făină albă, integrală și graham) facem o gaură și adăugăm apa cu drojdia dizolvata și uleiul.
Frământăm cu ajutorul unui robot de bucătărie, aproximativ 7-8 minut sau manual, aproximativ 15 minute.

Lăsăm aluatul la dospit pentru 50- 60 de minute și între timp ne ocupam de umplutură.

Rețeta și modul de preparare pentru aluat le găsești și aici.
Pentru umplutură, tăiem spanacul fâșii, mărunțim ceapa și mărarul și le amestecăm.
Tofu îl zdrobim în mână sau cu ajutorul unei furculițe și îl adăugăm peste verdeață. Punem și iaurtul de soia (opțional), condimentele după gust si amestecăm.

Când aluatul este dospit, îl scoatem pe blatul de lucru și îl porționăm în 5- 6 bucăți.
Întindem fiecare bucată de aluat și adăugăm în mijloc compoziția. Tragem apoi marginile aluatului și împachetăm plăcinta.

După ce am umplut toate plăcintele, încingem o tigaie și le gătim bine pe fiecare parte, până aluatul se rumenește și capătă acele ochiuri închise la culoare.

Poftește la gozleme! Savurează-le musai calde.


S-ar putea să-ți placă și

Crinkles- fursecuri crăpate
7 decembrie 2023
Gogoși de post
17 noiembrie 2020