Prăjitură crocantă
Desert,  Rețete

Prăjitură crocantă cu afine și crumble de cereale

Ce lipsește unei după-amieze liniștite de week-end, petrecute în compania persoanei iubite, a cărții favorite sau a filmului îndrăgit? ”Nimic!” poate fi o variantă de răspuns… cealaltă ar fi ”Un dulce aromat!”… iar în această categorie, cu siguranță putem încadra această prăjitură crocantă cu afine și crumble de cereale

Prăjitură crocantă

Iubesc afinele și le folosesc în tarte, prăjituri, budinci, brioșe, smoothie-uri. E drept, prefer afinele de pădure, procurate din surse sigure, vara, și congelate astfel încât să mă bucur de ele tot timpul anului. Afinele conțin antioxidanți, complex de vitamine (C, B, E, A, K), cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, acționează benefic într-o serie de afecțiuni ale aparatului respirator, digestiv, ale cavității bucale, ale sistemului cardiovascular, ajută la îmbunătățirea memoriei, a funcției cognitive precum și a vederii.

Cred că ești curios cum am integrat afinele în această prăjitură crocantă. Să trecem deci la fapte!

De ce avem nevoie:

  • pentru blat:

–        un pachet de unt;

–        100 g.  zahăr brun/ de cocos;

–        un vârf de sare;

–        200 g făină;

  • pentru umplutură:

–        3 ouă;

–        4 linguri de faină;

–        coajă de lămâie bio;

–        suc de la o jumătate de lămâie;

–        200 gr afine;

  •      pentru crumble de cereale:

–        fulgi de ovăz;

–        fulgi de hrișcă;

–        fulgi de cocos;

–        sirop de agave/ miere.

Cum se face

Mixăm ingredientele pentru blat: untul, zahărul, sarea și făina.

Blatul obținut se întinde în tavă cu mâna și se pune la cuptor la 180 grade C pentru 16 minute.

Ne ocupăm de crumble. Amestecăm fulgii de ovăz, hrișca și cocos, cu siropul de agave sau mierea și îi lăsăm deoparte.

Punem în bolul de mixer zahărul, coajă rasă de lămâie bio, zeama de lămâie, făina, ouăle întregi și afinele și mixăm totul pentru a obține umputura. Vărsăm apoi compoziția peste aluatul rumenit, scos din cuptor.

Adăugăm deasupra și fulgii din crumble.

Punem la cuptor 16 minute la 180 gr. C sau până se rumeseste frumos.
Scoatem prăjitură și o lăsăm să se răcorească. O pudrăm frumos și o servim.

Prăjitură crocantă
Prăjitură crocantă

Tips and tricks:

Dacă nu dorești să folosești crumble din fulgi, înainte de a pune umplutura, poți păstra puțin din compoziția blatului, pe care să o sfărâmi și să o presari deasupra prăjiturii, înainte de a o pune la cuptor.

Dacă iți place această retetă cu afine, poți încerca și checul răsturnat cu afine!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *