Arancino
Arancino sau arancina (arancini sau arancine la plural), mult disputat, atât sub aspect etimologic, cât și d.p.d.v. al paternității preparatului; rămâne un simbol al street-food-ului sicilian. Îl găsim sub diferite forme (ovală, conică sau rotundă) și variante, date de umplutura folosită, care poate fi din carne, brânză, verdețuri, legume, nuci, sau o combinație dintre acestea.
Punctul comun al tuturor rețetelor este orezul, ingredientul de la care a și plecat întregul concept al preparatului. De aceea, o importanță specială vom acorda modului în care îl gătim. Te sfătuiesc chiar să îl prepari cu o zi înainte, pentru a se aroma și pentru a căpăta consistența ideală. Eu am ales să gătesc orezul ca risotto cu spanac, însă rețeta va ieși foarte bine și cu pilaf cu câteva legume. Pont: poți folosi orezul (sub orice formă) care ți-a rămas de la prânzul de ieri.
Așa cum te-am obișnuit, varianta mea de arancino va fi una vegană. Și încă una cu mult VERDE…
De ce avem nevoie:
pentru risotto:
- 300 g orez arborio;
- 1 ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 500 gr sapanc;
- 100 ml vin alb;
- 500 ml stoc de legume sau apă;
- 5 linguri ulei de măsline;
- sare și piper după gust;
pentru pesto:
- 100 gr migdale;
- o legătură de mărar;
- o mână de spanac;
- câteva fire de pătrunjel;
- 50 gr rucola;
- 2- 3 linguri de ulei de măsline;
- suc de lămâie și sare după gust;
- 2- 3 cătei de usturoi.
Mai avem nevoie și de:
- câteva felii brânză vegană (eu am folosit brânză vegană feliată cu gust de Cheddar Verdino);
- 3 linguri de pesmet;
- două linguri de drojdie inactivă;
- chilli, boia dulce, sare.
Cum se prepară:
Dacă alegi să folosești risotto, găsești aici modul de preparare. Dar așa cum am spus, merge perfect și cu orez cu legume sau pilaf, după rețeta pe care o gătești în mod normal. Orezul trebuie să fie neapărat rece când îl utilizăm la arancino.
Pentru pesto, adaugă verdeața (rucola, mărar, spanac, pătrunjel), usturoiul, migdalele (sau orice alte nuci), uleiul de măsline, sucul de lămâie si sarea în cana unui blender și blendează-le până când se formează o cremă.
Pregătește apoi pesmetul, pe care îl amesteci cu drojdia inactivă, sarea și boiaua.
Acum poți forma bile din orez, le desfaci și în mijloc pui pesto-ul și bucățile de brânză, acoperi umplutura cu orez, și dai bila prin pesmet.
După ce formezi toate bilele, le dai la cuptorul preîncălzit la 180 grC, pentru aproximativ 20 de minute.
Le savurezi calde sau reci, lângă salata preferată.
Un comentariu
Pingback: