Stroganoff de ciuperci cu farfalle
Mi-aduc aminte când am întâlnit prima dată această denumire, stroganoff, m-a intrigat; mi-am închipuit că are sigur o poveste princiară cu accente grave… În realitate, stroganoff-ul este un fel de mâncare de origine rusească, numită astfel după contele Paul Stoganov, diplomat rus din secolul XIX, mâncare pe bază de carne (de vită) într-un sos de smântână. Mâncarea a devenit populară în intreaga lume, iar rețetele s-au îmbogățit. Eu îți propun un stroganoff de ciuperci în sos de smântână vegetală care merge de minune în compania unor paste. Fie că folosești ciuperci mai comune, ca champignon, sau ciuperci mai aromate, ca găbiorii, hribii, pleurotus, vei obține un preparat gustos, sățios și hrănitor.
Ciupercile sunt considerate super-alimente, datorită faptului că nu conțin grăsimi, zahăr, sare dar sunt o sursă valoroasă de fibre, vitamine, minerale esențiale (din care cel mai semnificativ este seleniul, atât de rar întâlnit în alte alimente) și antioxidanți.
De ce avem nevoie:
- 500 gr ciuperci;
- o ceapă roșie;
- 3 căței de usturoi;
- 100 ml vin alb;
- 2 linguri sos de soia;
- 2 linguri oțet balsamic;
- cimbru;
- sare, piper;
- smântână de soia;
- 250 gr farfalle;
- o legatură de pătrunjel.
Cum se prepară:
Fierbem pastele comform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Tocăm ceapa, usturoiul și le călim într-o lingură de ulei de măsline.
Feliem ciupercile și le adăugăm peste ceapă.
Adăugăm vinul, cimbru, sare și piper și lăsăm să fiarbă.
Când sosul e fiert, îl luăm de pe foc și adăugăm smântâna, oțetul balsamic și sosul de soia.
Tocăm pătrunjelul și îl adăugăm în sos. Amestecăm bine și combinăm sosul cu pastele fierte.
Să ai poftă!
Dacă iubesti pastele, încearcă și mac and cheese vegan!!