Shakshuka vegană
Shakshuka este o specialitate a bucătăriei nord-africane și a celei evreiești. Mi s-a părut întotdeauna interesant faptul că denumirea acestui preparat este mai complicată decât însăși rețeta ei. Căci în varianta originală, aceasta se bazează pe câteva ingrediente simple, la îndemâna oricui: sos de roșii, ardei, ceapă și ouă. Tocmai simplitatea și aerul de comfort food mă atrag la această mâncare, motiv pentru care am ținut neapărat să realizez o shakshuka vegană.
Fie că vei servi această shakshuka vegană ca mic dejun târziu sau ca brunch cu cei dragi, cu siguranță o vei îndrăgi!
De ce avem nevoie:
- o ceapă albă;
- 3 căței de usturoi;
- un ardei verde;
- un ardei kapia mic;
- 2 tije apio;
- o roșie;
- o conservă de roșii cuburi;
- un vârf de cuțit de chimion;
- o linguriță de coriandru pudră;
- o linguriță de boia dulce;
- sare;
- un vârf de linguriță de zahăr brut sau sirop de agave (optional);
- o cutie tofu simplu;
- turmeric, cimbru, busuioc – după gust;
- o lingură de drojdie inactivă;
- o lingură ulei de măsline;
- 3 linguri boabe năut fierte;
- câteva frunze verzi de coriandru (optional).
Cum se face:
Călim 2-3 minute ceapa și usturoiul în puțin ulei de măsline, apoi adăugăm ardeiul și apio, tăiați cubulețe și lăsăm pe foc câteva minute.
Adăugăm roșia tăiată, conserva de roșii, năutul și condimentele (cimbru, busuioc, chimion, coriandru) și fierbem sosul 10-15 minute.
În altă tigaie, sotăm în puțină apă cu ulei tofu zdrobit, turmericul și drojdia, până când apa este total încorporată.
Când scramble-ul de tofu este gata, îl adăugăm deasupra sosului.
Asezonăm cu frunzele de coriandru verde. Se poate servi cu lipie (găsești rețeta aici).
Poftă bună!