Cremă de zahăr ars sau flan
Un dulce care-mi amintește de anii copilăriei este și crema de zahăr ars. Dar n-o să-ți propun varianta clasică, cu lapte, zahăr alb și ouă, ci una mai ușoară, mai puțin grasă și cu un indice glicemic mult mai scăzut; în plus, nu conține nici lactoză, deci poate fi consumată și de persoanele sensibile la acest glucid.
Pentru sosul de caramel folosim zahăr de cocos. Acesta este un îndulcitor extras din nectarul florilor de cocos, considerat mai sănătos deoarece are un indice glicemic scăzut, mai puțină fructoză și, datorită inulinei, o fibră pe care o conține și care încetinește absorbția glucozei în organism, nu provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.
De ce avem nevoie:
pentru caramel:
- 70 gr zahăr de cocos;
- două linguri de apă
pentru cremă:
- o conservă de lapte de cocos;
- 70 ml sirop de agave/ de arțar;
- vanilie;
- o linguriță de agar-agar;
- două lingurițe de amidon de porumb.
Cantitățile sunt pentru 6 porții.
Cum se prepară:
Punem zahărul de cocos și apa într-o cratiță, pe foc mic, până când zahărul se caramelizează. Suntem atenți să nu lăsăm sosul prea mult pe foc pentru că se va arde.
Pregătim formele si turnăm caramelul pe fundul acestora. Întindem caramelul și pe pereții formelor.
Lăsăm deoparte formele și ne apucăm de cremă.
Într-o cratiță, încălzim laptele de cocos și adăugăm vanilia și siropul de agave/ de arțar.
Când fierbe laptele, punem cu grijă, în ploaie și amestecând continuu, amidoul și agar-agarul. Când simțim că se îngroașă puțin luăm cratița de pe foc și turnăm crema în forme, peste caramel.
Dăm la rece pentru două-trei ore. Întoarcem forma pe o farfurie și scoatem ușor conținutul. Decorăm după pricepere.
Încearca și tarta de ciocolată cu zmeură sau mousse de ciocolată cu vișine.