Buddha-bowl
Iată propunerea mea pentru un mic-dejun super-sănătos, foarte consistent, care să acopere majoritatea nevoilor tale nutritionale și să te țină în formă pe tot parcursul zilei: buddha-bowl-ul.
Acest concept, apărut inițial în rândul veganilor/ vegetarienilor, a fost preluat mai apoi de cei preocupați de un stil de viață sănătos, devenind rapid foarte popular și iubit mai ales de catre food-bloggeri. Chiar și numele acestuia are o poveste interesantă; vine de la bolul în care Buddha primea în dar de la oameni tot felul de ingrediente cu care să se hrănească, câte puțin din fiecare.
Cert este că buddha-bowlul este un preparat complex, având componente cu arome și texturi diverse, preparate fiecare separat, dar compatibile și complementare.
De ce avem nevoie:
-un morcov;
– 150 gr quinoa;
– o legatură de ridichi;
– un avocado;
– 400 gr tofu;
– verdeață (salată verde/ spanac/ rucola etc)
– sare, piper, după gust.
pentru marinadă:
- 2 linguri sos de soia;
- o linguriță oțet balsamic;
- o lingură sirop de agave;
- o linguriță boia picantă;
- un cățel de usturoi;
- o lingură de ulei de măsline;
- o linguriță de amidon.
opțional:
- ceapă verde;
- germeni.
Cum se prepară:
Qinoua se spală în trei ape și se pune la fiert.
Amestecăm ingredientele pentru marinada cu un tel și adăugăm tofu tăiat. Lăsăm tofu la marinat pentru 15 minute.
Când sunt marinate, prăjim bucățile de tofu, puțin pe fiecare parte, iar în sosul rămas adaugăm o linguriță de amidon. Punem sosul pe foc și îl fierbem până se îngroașă, apoi adăugăm bucățile de tofu prăjit în el.
Morcovul îl tăiem bețișoare, ridichea rondele și avocado felii.
Când a quinoua este fiartă, adăugăm sare și piper după gust. Opțional putem pune și un strop de ulei de măsline.
Toate componentele sunt preparate, deci putem asambla farfuria. Punem în mijlocul acesteia verdeața, și de jur împrejur adăugăm restul ingredientelor (quinoua, bucățile de tofu, morcovul, ridichea și avocado).
Stropim cu suc de lămâie și dacă mai este cazul asezonam cu sare. Putem adăuga germeni, ceapă verde și puțin sos rămas de la tofu.