Pide turcești
Prânz/ Cină,  Rețete

Pide turcești cu pesto, ciuperci și roșii

Zilele acestea călduroase mă fac să mă gândesc la vacanță… iar cea mai proaspătă în mintea mea este, desigur, ultima… Turcia cea pestriță, cea aromată, cea condimentată m-a impresionat cu bogăția și varietatea bucătăriei și în special a celei bazate pe plante.  Și pentru că este un preparat foarte popular, îți voi arata astazi cum să gătești pide turcești.

Practic aceste pide, sau pite sau pizze turcești  sunt de fapt pâini mai puțin crescute, în formă de bărcuțe, având diverse umpluturi –în acestea din urmă reflectându-se, de fapt, inspirația bucătarului. Deși putem face o grămadă de combinații cu succes garantat, o variantă originală reușită sunt pidele turcești cu pesto, ciuperci și roșii.

Să vedem de ce avem nevoie și cum le preparăm.

Pentru blat:

–        300 de grame de făină (după cum dorești: albă, integrală, intermediară);

–        200 ml. apă călduță;

–        7 grame de drojdie uscată;

–        1 linguriță de sare;

–        1 linguriță de zahăr brut;

–        făină pentru planul de lucru;

Pentru pesto:

–        100 gr migdale/ nuci/ caju (sau o combinație între acestea);

–        o legătură de mărar;

–        o legătură de leurdă;

–        zeamă de lămâie;

–        sare, piper;

–        ulei de măsline;

–        puțină apă.

Pentru topping

–        300 gr ciuperci;

–        300 gr roșii cherry;

–        trei cepe roșii.

Cantitățile sunt pentru 4 pide.

Cum se prepară:

Amestecăm drojdia cu zahărul, sarea și apă călduță.

Punem toată făina într-un castron (sau în bolul unui mixer), facem o gaură în mijloc și punem apa cu drojdia.

Frământam 7-8 minute la robot sau 15 minute manual, până când obținem un aluat elastic și nelipicios.

Lăsăm aluatul la dospit pentru 45- 60 minute (până când își dublează volumul).

Până aluatul dospește, punem în cana unui  blender, migdalele/ nucile/ caju-ul, mărarul, leurda, uleiul, zeama de lămâie (după gust), sarea, piperul și puțină apă.

sosul pentru paste

Blendăm bine până când devine o cremă verde și consistentă.

Pregătim și umplutura. Feliem ciupercile, roșiile, ceapa și le lăsăm deoparte.

Preîncalzim cuptorul la 230 gr c.

După ce aluatul și-a dublat volumul și este dospit, presăram făină pe blatul de lucru și turnam aluatul.

Îl  presăm cu palmele că să eliminăm aerul din el, apoi îl modelăm sub formă unui cilidru. Îl porționam în 4 bucăți egale.

Fiecare bucată de aluat, o modelăm în formă de minge și le acoperim cu un prosop.

Întindem  pe rând câte o bilă de aluat, în formă ovală, putetm întinde cu sucitorul sau cu mâinile.

Adăugăm pestoul și legumele felii, având grijă să lăsăm liber 2-3 cm din fiecare margine, apoi aducem marginile spre interior, presându-le ușor, dând forma specifică de bărcuță.

Pide turcești

După ce am umplut toate pidele, le punem la cuptor pentru 15 minute la temperatura de 230 gr. C.

Pide turcești

Le scoatem din cuptor și ungem marginile cu puțin ulei de măsline.

Pide turcești

Le putem servi atât calde cât și reci.

Pide turcești

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *