Fajitas cu pleurotus
Prânz/ Cină,  Rețete

Fajitas cu pleurotus și ardei

Fajitas este varianta mexicană a shaormei orientale, după părerea mea chiar mai gustoasă, datorită condimentelor, mai diverse și mai pregnante.

Deși carnea (de vită, de porc, de pui sau chiar de pește) este ingredientul principal al acestui preparat, îți propun un altul, care pe lângă proteine, constituie o sursă bună de acid folic, vitamine din complexul B, fosfor și fibre care favorizează digestia: ciupercile pleurotus. Și tehnica de preparare va fi diferită: nu le vom prăji, ci le vom găti la cuptor.

Desigur, marinada și sosul, piese de rezistență în orice rețetă de fajitas, vor beneficia de o atenție deosebită și din partea noastră.

Sunt convins că fajitas cu pleurotus și ardei te va cuceri prin diversitatea, dar totodată echilibrul, de gusturi și texturi.

De ce avem nevoie:

pentru lipii:

  • 250 gr făină alba;
  • 100 gr făină de mălai;
  • 200 gr iaurt de soia;
  • praf de copt;
  • sare.

pentru umplutură:

  • doi ardei galbeni;
  • doi ardei verzi;
  • doi ardei kapia;
  • două cepe roșii;
  • 500 gr ciuperci pleurotus.

pentru marindă:

  • 50 ml ulei de măsline;
  • 30 ml sos de soia;
  • 40 ml suc de lămâie sau lime;
  • două linguri de sirop de agave sau miere;
  • o linguriță de usturoi pudră;
  • o linguriță de chimion;
  • două lingurițe de boia afumată;
  • o linguriță de piper negru.

pentru sos:

  • 100 gr migdale;
  • un cătel de usturoi;
  • două linguri de drojdie inactivă;
  • o lingură de boia afumată;
  • o lingură de boia dulce;
  • o linguriță de chilli;
  • sare, piper, sirop de agave sau miere după gust.

Opțional:

  • avocado;
  • ceapă verde;
  • pătrunjel.

Cum se prepară:

Începem prin a prepara lipiile. Pentru aceasta amestecăm făina cu iaurtul, sarea și praful de copt. Frământăm amestecul până devine un aluat omogen. Împărțim aluatul în 8 bile. Întindem fiecare bilă de aluat cu un sucitor și apoi o prăjim într-o tigaie pe fiecare parte.

Tacos cu salsa de avocado

Lăsăm lipiile deoparte și ne ocupăm de umplutură. Tăiem toate legumele fâșii.

Pregătim marinada: amestecăm cu un tel uleiul cu sosul de soia, siropul de agave sau mierea, sucul de lămâie/lime si toate condimentele. Turnăm marinada peste legume, le amestecăm bine și le dăm la cuptor pentru 15 minute la 200 gr C.

Până stau legumele la cuptor ne ocupăm de sos. Adăugăm în cana unui blender migdalele, usturoiul, drojdia inactivă, sucul de lămâie, siropul de agave sau mierea, puțină apă și toate condimentele. Mixăm la viteză mare până când obținem o consistență cremoasă.

Fajitas cu pleurotus

Tot ce rămâne de făcut este să montăm fajitas-urile. Punem cu generozitate legumele gătite pe lipie și adăugăm sosul. Optional, putem adauga avocado, patrunjel și ceapă verde, tăiate bucățele și stropite cu suc de lămâie.

Fajitas cu pleurotus
Fajitas cu pleurotus

Poftă bună!

2 comentarii

    • The colors of cooking

      Este foarte bun:). iaurtul de soia il poti inlocui cu orice alt iaurt vegan ( cocos, ovaz, etc) sau chiar cu iaurt normal ( daca nu ti neaparat sa fie vegan). Sosul de soia il poti linlocui cu otet balsamic si atunci gustul va fi unul dulce acrisor…poti jongla foarte usor cu aromele:) Multumesc mult!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *