Tiramisu raw- vegan
Nu știm cu exactitate unde s-a născut acest celebru desert, paternitatea fiindu-i disputata intre Veneția, Lombardia, Piemonte și Toscana. Știm însă cu siguranță că este unul dintre cele mai cunoscute și consumate deserturi italiene, devenind simbol tradițional. Știm că denumirea lui face aluzie la presupusele proprietăți afrodisiace. Știm, de asemenea, gustul său inconfundabil, foarte aromat și fresh. Iar dacă nu știai încă, tiramisu, căci despre el este vorba, în oricare dintre variantele sale, este foarte ușor de făcut acasă. Chiar și această rețetă de tiramisu raw- vegan, pe care ți-o propun astăzi.
De ce avem nevoie
Pentru blat
- 150 gr migdale;
- 50 gr prune deshidratate;
- 50 gr merișoare;
- 50 gr curmale;
- o lingură de cafea instant bio;
- o lingură de cacao neagră;
Pentru cremă de ciocolată și cafea
- 400 gr caju hidratat;
- două linguri de cafea instant bio;
- 3 linguri de cacao;
- 100 gr ciocolata neagră topită;
- 50 gr curmale;
- 100 ml sirop de agave/ arțar;
- 400 ml apă;
- 30 gr masa de cacao;
- 20 gr ulei de cocos;
Pentru cremă alba
- 250 gr caju;
- 400 ml lapte de cocos;
- extract de vanilie sau o păstaie de vanilie;
- 80 ml sirop de agave;
- 20 gr unt de cacao;
- 20 gr ulei de cocos.
Cantitățile sunt pentru un tort de 2 kg.
Cum se prepară
Pregătim o tavă cu inel detașabil. Punem pe fund o hârtie de copt și o prindem în inel.
Pentru a prepara blatul, punem într-un blender sau un robot cu lama S ingredientele uscate (migdalele, cacao și cafeaua), le mărunțim bine și apoi adăugăm ingredientele umede (curmalele, prunele și merișoarele) și le mărunțim și pe acestea.
Punem conținutul în tavă, întindem uniform, presând ușor.
Trecem la prepararea cremei de ciocolată și cafea.
Întâi topim masa de cacao, ciocolata și uleiul de cocos, pe bain-marie sau controlat, la temperatura de sub 38-40 grade C, în Thermomix.
Punem celelalte ingrediente ( caju, curmalele, apă, siropul de agave, cafeaua și cacao) într-un blender de mare putere și mărunțim până obținem o cremă fină. Adăugăm sosul de ciocolata topit și mai blendăm până se încorporează.
Turnăm cremă peste blat și punem tava în congelator. O lăsăm până cremă se întărește puțin, pentru a putea pune crema albă.
Pentru crema albă, procedăm la fel. Topim untul de cacao și uleiul de cocos.
Adăugăm într-un blender toate ingredientele ( caju, laptele de cocos, siropul de agave, vanilia) și mixam bine până se formează o cremă fină ( la nevoie mai putem adăuga sirop de agave).
La final adăugăm și untul de cacao și uleiul de cocos și blendăm până se încorporează.
Adăugăm cremă peste cremă de ciocolată și cafea.
Lăsăm tortul să se odihnească câteva ore (4-5 ore) sau peste noapte la congelator. Când îl scoatem din tavă îl tăiem și îl pudram cu cacao sau cafea instant.
Îl putem păstra la congelator pentru maxim 3- 4 săptămâni.