Quesadillas vegane
Quesadillas, tortillas… vamos a comer, amigos! Mexicane la origini; lipii cu diverse umpluturi, împăturite și gătite în tigaie, pe fiecare parte, simple, rapide, sățioase și foaaarte gustoase. Numai bune pentru o gustare consistentă. Suficiente motive pentru a-mi dori să obțin neapărat o rețetă de quesadillas vegane.
Suficiente motive și pentru tine? Atunci să ne apucăm de treabă…
De ce avem nevoie:
pentru lipii:
- 300 gr făină (poți să folosești ce făină preferi: de grâu alba, integrală, intermediară, neagră, sau un mix de făinuri de grâu, secară, ovăz);
- 125 ml apă fierbinte;
- 50 ml ulei de măsline;
- un vârf de bicarconat de sodiu;
- ½ linguriță de oțet;
- sare, oregano;
- optional, poți pune semințe mărunțite.
pentru umplutură:
- o ceapă roșie mare;
- un ardei kapia mare;
- un ardei iute;
- 130 gr porumb;
- 2 roșii;
- un dovlecel sau zuchinni mediu;
- ulei de măsline;
- jumătate de linguriță de chimion;
- o legătură de frunze de pătrunjel sau coriandru;
- sare, piper;
- o lingură de drojdie inactivă;
- câteva buchețele de conopidă opărită sau coaptă (opțional);
- 20 felii de brânză vegetală (eu am folosit Gouda vegetală de la Verdino, dar poți folosi orice sortiment de brânză vegană; te sfătuiesc să citești bine ingredientele și să alegi pe cele cu ingrediente cât mai puține, cât mai naturale)
Cantitățile sunt pentru 5 quesadillas.
Cum se prepară:
Începem cu aluatul pentru lipii. Punem apa cu sarea pe foc și o aducem la temperatura de fierbere. Separat, stingem bicarbonatul de sodiu cu oțet și îl lăsam deoparte. Cernem făina într-un bol și adăugăm treptat apa fierbinte și uleiul până când se formează un aluat, după care adăugam bicarbonatul, oregano și, optional, semințele. Frământăm aluatul și îl punem câteva minute să se odihnească la rece.
Împărțim aluatul în 5 părți și formăm 5 bile. Întindem pe rând bilele de aluat cu un sucitor și obținem 5 lipii de formă rotunda. Le gătim pe foc, într-o tigaie, câteva minute pe fiecare parte.
Când lipiile sunt gata, ne ocupăm de umplutură.
Mărunțim ceapa și restul legumelor. Într-o tigaie sotăm ceapa în puțin ulei de măsline, 3- 4 minute, aopi adăugăm ardeiul, zuchinniul, porumbul, roșiile tăiate cubulețe și optional conopida.
Lăsăm la fiert compoziția până scade sucul de la roșie. Adăugăm condimentele (chimion, sare, piper, drojdie) si frunzele de pătrunjel (sau coriandru) mărunțite.
Încingem o tigaie cu putin ulei de măsline și punem o lipie. Pe o jumtătate de lipie adăugăm două felii de brânză vegană, două linguri pline din umplutura de legume, peste încă două felii de brânză vegană și împăturăm lipia.
Gătim 1- 2 minute pe fiecare parte.
Servim cât sunt calde. Putem adăuga deasupra un pesto de verdețuri (rețeta aici) sau un sos de avocado (rețeta aici).
2 comentarii
Pingback:
Pingback: