Risotto cu spanac și sote de ciuperci caramelizate
Recunosc, deși cere mai multă atenție, risotto-ul este una dintre slăbiciunile mele. Am gătit risotto de toate gusturile și toate culorile: cu sfeclă roșie, cu roșii, cu sparanghel, cu dovleac, cu broccoli și lista poate continua, căci c-un strop de imaginație și o fărâmă de îndemânare poți obține un preparat inedit și deosebit de savuros. Pentru că suntem în sezonul verdețurilor, astăzi vom găti Risotto cu spanac și sote de ciuperci caramelizate.
Mai întâi vreau să îți dau câteva ponturi pentru a obține un risotto ca la carte:
- Folosește un orez de calitate, special pentru risotto, și anume orezul arborio; pentru cei care doresc să folosească exclusiv produse integrale, se poate face si cu orez integral, însă procesul va dura mai mult, consistența nu va fi la fel de cremoasă și se va întări foarte repede;
- Dacă folosești stoc de legume în loc de apă, preparatul final va fi mai aromat. Stocul de legume se prepară foarte ușor și poate fi folosit la multe preparate. Cam tot ce ai prin cămară poate fi folosit la stoc: ceapă, usturoi, rădăcinoase, condimente. Fierbe totul în apă timp de 40 min. la foc mic, lasă să se răcească, strecoară și păstrează la frigider în recipiente de sticlă;
- Risotto-ul nu se lasă pe foc singur, așa că, ia-ți timpul pentru a te ocupa de acesta.
De ce ai nevoie:
- 300 g orez arborio;
- 1 ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 500 gr spanac;
- 100 ml vin alb;
- 500 ml stoc de legume sau apă;
- 5 linguri ulei de măsline;
- sare și piper după gust;
- 300 gr ciuperci;
- otet balsamic;
- usturoi granulat;
- sirop agave/ sirop curmale/ miere (pt cei care nu doresc o rețeta 100% vegană).
- Sos de soia
Cantitățile sunt pentru 4 porții.
Cum se face:
Punem apa la fiert pentru a blanșa spanacul.
Când fierbe apa, adăugăm spanacul și îl lăsăm puțin până scade, apoi îl scurgem de apă și îl scufundăm în apă rece.
Punem spanacul într-o cană de blender și îl mixăm până devine piure, apoi îl lăsăm deoparte.
Mărunțim ceapa și usturoiul; le sotăm puțin în ulei de măsline.
Punem orezul și un polonic de stoc/apă și amestecăm până scade lichidul, după care punem vinul și amestecăm.
După ce orezul a absorbit tot vinul, adăugăm pe rând câte un polonic de apă și amestecăm și tot așa până orezul este fiert. Durează aproximativ 18-20 minute până când risotto-ul este gata.
Odată ce orezul absoarbe tot lichidul, va căpăta o textură cremoasă.
Adăugăm piureul de spanac și amestecăm, apoi gustăm risotto-ul și adaugăm sare dacă mai este nevoie.
Pregătim soteul de ciuperci. Tăiem ciupercile felii și le sotăm în puțin ulei de măsline. Adăugăm o lingură de oțet balsamic, o lingură sos de soia, o linguriță de sirop de agave/ sirop de curmale/ miere, sare și usturoi granulat, apoi amestecăm până când scade lichidul și cupercile au o textură caramelizată.
Risotto-ul cu spanac si ciuperci caramelizate este gata, va poftim pe toți la masa!
2 comentarii
Pingback:
Pingback: