Pască vegană
Desert,  Rețete

Pască vegană cu “brânzică” dulce

Pentru că se apropie sărbătorile pascale, m-am hotărât să îți arăt cum fac eu o pască vegană, care cu siguranță nu va lipsi de pe masă noastră festivă.

Nimic complicat: un aluat simplu de cozonac vegan, pufos și foarte gustos, îmbogățit gustativ de-o “brânzică” dulce, foarte aromată. Pont: poți folosi această “brânzică” dulce ca umplutură pentru tarte (aluat de foietaj) sau clătite.

Pască vegană
pască vegană

Dar să lăsăm poveștile, și să trecem la treabă…

De ce avem nevoie:

Pentru aluat:
  • 500 g făină;
  • 250 ml lapte vegetal ( soia/ cocos/ ovăz/ migdale);
  • 100 ml ulei de floarea soarelui, măsline sau de cocos;
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată;
  • 4 linguri de zahăr de cocos;
  • puțină sare;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • coajă rasă de la o lămâie bio;
  • coajă de la o portocală bio;

Pentru „brânzică”:

  • 360 gr tofu;
  • 60 ml sirop de agave/ miere/ sirop de arțar;
  • 80 gr stafide brune;
  • 80 gr stafide aurii;
  • coajă de la o portocală bio;
  • coajă de la o lămâie bio;
  • 20 ml esență de vanilie/ un baton de vanilie.

Cum se prepară:

Pentru aluat facem mai întâi o maia, amestecând 100 ml lapte vegetal cu o lingură de zahăr, drojdia și 100 gr de făină. Lăsăm maiaua la dospit pentru 10- 15 minute.

După ce maiaua și-a dublat volumul, adăugăm într-un bol făină rămasă, zahărul, praful de sare, esență de vanilia, laptele, coajă de lămâie, coajă de portocală și începem să frământăm până se obține un aluat omogen. Frământăm aproximativ 5- 10 minute și adăugăm uleiul treptat în aluat.

Lăsăm aluatul la dospit pentru aproximativ 60 de minute sau până își dublează volumul.

Până aluatul dospește, ne ocupăm de crema de brânză dulce.

Lăsăm tofu la scurs aproximativ 10- 15 minute, după care îl zdrobim sau îl dăm pe răzătoare.

Adăugăm stafidele, siropul de agave, esență de vanilie, coajă de portocale și vanilie. Amestecăm ingredientele cu o lingură și lăsăm compoziția la frigider.

După ce aluatul a dospit, îl punem pe masa de lucru și îl împărțim în două. Întindem una dintre jumătăți și o așezăm pe fundul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt.

 Eu am folosit o tavă rotundă cu inel detașabil, cu diametru de 22 cm. Cealaltă parte din aluat o împărțim în trei, formăm din acestea trei baghete lungi, pe care le împletim, apoi fixăm împletitura pe marginea tăvii, pentru a creea o bordură.

Pască vegană

Adăugăm în interior crema de brânză dulce și o punem în cuptorul preîncălzit la 180 gr pentru aproximativ 40- 45 minute.

Pască vegană

După ce pască este gata, amestecăm o linguriță de sirop de agave cu lapte vegetal și o ungem bine ( putem unge pască și înainte de a o pune la cuptor).

Pască vegană
pască vegană

Să îți fie de folos! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *