Cozonac vegan cu “brânzică” dulce
Zilele trecute vă spuneam cum pregătesc eu o pască cu “brânzică“ dulce pentru masa de Paște. Astăzi aș vrea să vă mai arăt o rețetă de cozonac vegan, preparat din aceleași ingredient.
Poate nu vă gandeați să faceți un cozonac cu brânză….dar de ce nu???…. Este un cozonac simplu, pufos și puțin diferit față de clasicul cozonac cu nucă, mac sau rahat.
Dacă nu vreți să adăugați stafide, le puteți înlocui cu alte fructe confiate…rezultatul va fi la fel de bun!
Deci să trecem la treabă!!
De ce avem nevoie:
Pentru aluat:
- 500 g făină;
- 250- 280 ml lapte vegetal ( soia/ cocos/ ovăz/ migdale);
- 80 ml ulei de floarea soarelui, măsline sau de cocos;
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată;
- 4 linguri de zahăr de cocos;
- puțină sare;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- coajă de la o portocală bio;
Pentru „brânzică”:
- 500 gr tofu;
- 100 ml sirop de agave/ miere/ sirop de arțar;
- 200 gr stafide;
- coajă de la o portocală bio;
- coajă de la o lămâie bio;
- 20 ml esență de vanilie/ un baton de vanilie.
- două linguri tărâțe de psyllium
Cum se prepară:
Pentru aluat facem mai întâi o maia, amestecând 100 ml lapte vegetal cu o lingură de zahăr, drojdia și 100 gr de făină. Lăsăm maiaua la dospit pentru 10- 15 minute.
După ce maiaua și-a dublat volumul, adăugăm într-un bol făină rămasă, zahărul, praful de sare, esență de vanilia, laptele, coajă de lămâie, coajă de portocală și începem să frământăm până se obține un aluat omogen. Frământăm aproximativ 5- 10 minute și adăugăm uleiul treptat în aluat.
Lăsăm aluatul la dospit pentru aproximativ 60 de minute sau până își dublează volumul.
Până aluatul dospește, ne ocupăm de crema de brânză dulce.
Lăsăm tofu la scurs aproximativ 10- 15 minute, după care îl zdrobim sau îl dăm pe răzătoare.
Adăugăm stafidele, siropul de agave, esență de vanilie, coajă de portocale și vanilie. Amestecăm ingredientele cu o lingură și lăsăm compoziția la frigider.
După ce aluatul a dospit, îl punem pe masa de lucru și îl împărțim în două. Întindem pe rand fiecare bilă de aluat.
întindem brânzica dulce și rulăm foaia.
Procedăm la fel și cu cealaltă parte de aluat după care împletim ambele rulouri de aluat.
Punem cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 gr pentru aproximativ 40- 45 minute.
După ce cozonacul este gata, amestecăm o linguriță de sirop de agave cu lapte vegetal și îl ungem bine.
Îl lăsăm la racit, apoi îl savurăm!
Să îți fie de folos!
Un comentariu
Pingback: