Găluște cu prune
Desert,  Rețete

Găluște cu prune

N-aveam cum să las sezonul prunelor să treacă fără să-l marchez cu tradiționalele găluște cu prune. Îmi place mult acest desert, foarte popular în zona Transilvaniei, răspândit probabil pe filieră austroungară, ca de altfel în toate ținuturile vechiului imperiu.

De zile bune mi-am propus să realizez acest preparat în variantă proprie, vegană. Am prelucrat vechea rețetă a bunicii și sunt sigur că rezultatul ar fi trecut cu brio testul ei…

Găluște cu prune
Găluște cu prune

Înainte de a stabili de ce avem nevoie, iată două ponturi pentru reușita preparatul tău: 1) folosește prune mici și bine coapte, dacă se poate un sortiment mai aromat, ca de plidă prunele bistrițe, și 2) folosește cartofi albi, mai făinoși, pentru fiert, nu pentru prăjit, și fierbe-i în coajă, pentru a nu lua prea multă apă.

Ingrediente:

pentru aluat :

  • 500 gr cartofi fierți;
  • 250 gr făină albă;
  • praf de sare;
  • două linguri de zahăr de cocos;
  • vanilie;
  • o lingură de ulei de măsline sau de cocos.

pentru pesmetul aromat:

Mai avem nevoie de:

  • 500 gr de prune.

Cum se prepară:

Fierbem cartofii în coajă, până devin moi, apoi îi curățăm și îi zdrobim. Adăugăm făina, zahărul de cocos, vanilia, uleiul, sarea și frământăm până când se formează un aluat omogen.

Curățăm prunele de sâmburi. Rupem câte o bucățică de aluat și o întindem în mână, adăugăm pruna la mijloc și o invelim în aluat. Formam biluțe din tot aluatul.

Punem o oală cu apă la fiert în care adăugăm o lingurită de sare. Când începe sa fiarbă, adaugam galustele si le lasam la fiert pana când se ridica la suprafată.

Între timp incingem puțin ulei într-o tigaie și adăugam 300 gr de pesmet si doua linguri de zahăr de cocos. Amestecăm puțin până când se umezește pesmetul și se rumenește putin.

Luăm câte o găluscă din oala si o tăvălim bine prin pesmetul aromat.

Se servesc calde sau reci.

Găluște cu prune
Găluște cu prune

Dacă ți-a plăcut acestă rețetă, poți încearca și tarta cu lime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *