Cartofi umpluți și roșii coapte
Deși aveam de foarte mult timp în minte ideea acestui blog, impulsul care m-a făcut să o și pun în aplicare a fost începutul perioadei de izolare… (deci se pot întâmplă și lucruri pozitive în această sumbră perioada… totul ține de cum te poziționezi ).
Totul a coincis și cu inițiativa Turnul Sfatului Sibiu de a realiza o rubrică cu rețete de izolare, cu ajutorul unor bucătari sibieni… Aceasta este rețetă de cartofi umpluți am creat-o special pentru rubrica respectivă, dorind să propun ceva simplu, ușor de preparat și cu ingrediente disponibile în orice perioadă a anului, fie ele proaspete, fie congelate sau în conservă.
Această rețetă de cartofi umpluți este una vegană, dar poate fi cu ușurință adaptată și gătită vegetarian sau servită că garnitură.
De ce avem nevoie:
– 4 cartofi medii;
– 200 gr roșii cherry;
– 200 gr porumb;
– o ceapă albă;
– 2 căței de usturoi;
– 500 gr baby spanac;
– o legatură de pătrunjel;
– o lingură de drojdie inactivă;
– o conservă de lapte de cocos (sau smântană/ unt/ brânză – pentru varianta vegetariană);
– ulei de măsline;
– sare, piper, chilli;
– zeamă de lămâie.
Cum se face:
1. Spălăm cartofii bine pe coajă, îi stropim cu puțîn ulei de măsline, îi întepăm cu furculița în câteva locuri și asezonăm cu sare și piper.
2. Învelim cartofii în staniol sau hârtie de copt și îi coacem aproximativ 45- 60 min la temperatura de 200 gr C, până când sunt moi în interior.
3. Între timp, stropim și roșiile cu ulei de măsline, le asezonăm cu sare, piper și cimbru și le punem la cuptor aproximativ 10 minute, la aceeași temperatura.
4. După ce cartofii sunt copți, îi tăiem în jumătate și scobim ușor interiorul .
5. Tocăm ceapă și o călim 5 minute în ulei de măsline, adăugăm și usturoiul, porumbul și le lăsăm pe foc câteva minute, astfel încât să se gătească porumbul, apoi, la final, adăugăm spanacul, pătrunjelul tocat și mai sotăm 2-3 minute. Asezonăm cu sare, piper, chilli ( opțional), zeamă de lămâie și le lăsăm puțîn să se răcorească.
6. Zdrobim miezul cartofului și adaugăm partea solidă dintr-o conservă de lapte de cocos (sau smântână/ unt/ brânză pentru varianta vegetariană), o lingură de drojdie inactivă, sare, piper și compoziția de spanac.
7. Umplem cartofii cu compoziția rezultată și îi punem la cuptor înca 15 minute, sau până când se rumenesc frumos.
8. Servim cartofii umpluți împreuna cu o salată de verdețuri și roșiile coapte.
Cantitatea corespunde pentru 4 porții.
Un comentariu
Pingback: