Ciorbă de fasole păstăi
Cu toțîi cunoaștem tradițională ciorbă de fasole păstăi, pe care o făceau bunicile noastre în vremea copilăriei, pe când nu se ținea cont cât de sănătoasă sau nesănătoasă era modalitatea de preparare și implicit preparatul final. Eu unul țîn minte cum fierbea ciolanul afumat și cum bunica prăjea răntașul într-o tigaie pentru a da consistentă ciorbei de fasole…
Cu gândul la ciorba de fasole a bunicii, am făcut o reinterpretare vegană, mai sănătoasă, mai lejeră, fără răntaș și ciolan, dar cu multe roșii. Desigur, varianta cea mai reușită ne va ieși în plin sezon al legumelor, vara și toamna devreme, când avem la îndemână ingredientele principale proaspete, culese din grădină sau aduse de producători locali. Însă va asigur că și în restul anului, putem obține o variantă delicioasă, din ingrediente proaspete, congelate sau conservate pe care le găsim pe piață.
De ce avem nevoie:
– 500 gr de fasole păstăi ( galbenă sau verde);
– 2 ceape;
– un morcov;
– o rădăcina de păstârnac;
– 4-5 căței de usturoi;
– cimbru;
– foi de dafin;
– 3-4 roșii sau o conservă de roșii decojite, sau pastă de roșii;
– pătrunjel proaspăt;
– sare.
Cum se face:
1. Tocam ceapă și o călim 4-5 minute până devine translucidă.
2. Până ceapă se călește, tăiem morcovul și păstârnacul cuburi ( puteți să îi dați pe răzătoare, sau să îi tăiați rondele), iar când ceapă este clăită, punem și cubulețele de rădăcinoase. Adăugăm puțină apă și le lăsăm câteva minute la fiert.
3. Păstăile de fasole le curățăm și le adăugăm la fiert. Dacă folosim păstăi congelate, întrucât acestea sunt prefierte, le adăugăm doar după ce restul ingredientelor sunt pe jumătate fierte.
4. Totodată adăugăm roșiile decojite (conservă de roșii decojite sau pastă de roșii), cimbru, foile de dafin și lăsăm la fiert aproximativ 15-20 de minute până când fasolea este fiartă.
5. La sfârșit, adăugăm usturoiul tocat sau zdrobit și mai adăugăm condimente la nevoie.
6. Putem să servim ciorba de fasole cu o smântână de semințe de floarea soarelui, iar dacă nu țineți post, puteți pune în această o lingură de smântână sau iaurt de capra.
Cantitatea corespunde pentru 6 porții.
2 comentarii
Pingback:
Pingback: