Cozonac vegan
Desert,  Rețete

Cozonac vegan cu nucă, stafide și merișoare

Cum se prepară un cozonac vegan cu nucă fără prea multe bătăi de cap?

Dacă de sărbătorile pascale am pregătit un cozonac cu brânzică dulce, astăzi va prezint un cozonac clasic într-o variantă vegană.

Cozonac vegan

Acesta este cozonacul perfect pentru această perioada de post sau chiar pentru Crăciun.

Este pufos la interior, crocant la exterior și cu siguranță este foarte simplu de preparat.

Cozonac vegan

Aveți nevoie de câteva ingrediente comune:

  • Făină albă
  • Lapte vegetal
  • Ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • Drojdie
  • Zahăr de cocos sau zahăr brun
  • Coajă de lămâie
  • Nucă
  • Stafide/ merișoare
  • Cacao
  • Vanilie

Să trecem la treaba!

Cozonac vegan

Cozonac vegan cu nucă, stafide și merișoare

Course Desert
Cuisine Vegan

De ce avem nevoie
  

Pentru aluat

  • 500 gr făină albă
  • 250 ml lapte vegetal
  • 90 ml ulei de măsline
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr. drojdie uscată
  • 140 gr zahăr de cocos sau brun
  • o linguriță coajă de lămâie
  • puțină sare
  • o linguriță esență de vanilie

Pentru crema de nucă

  • 200 gr nucă
  • 80 gr zahăr de cocos
  • o lingură cacao alcalină
  • 30 ml lapte vegetal
  • 200 gr stafide aurii sau brune sau mix
  • 100 gr merișoare

Pentru uns (opțional)

  • 20 ml sirop de agave pentru uns
  • 30 ml apă

Cum se prepară
 

  • Pentru aluat facem mai întâi o maia amestecând zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia. Lăsăm maiaua 10 minute.
  • Într-un bol adăugăm 400gr de făină, laptele vegetal, uleiul, coajă de lămâie, sarea și adăugăm maiaua. Frământăm până se omogenizează și devine nelipicios.
  • Lăsăm la dospit pentru o oră.
  • Pentru umplutură măcinăm nucile mărunt. Adăugăm zahărul, cacao, vanilia și amestecăm totul să se omogenizează. Apoi adăugăm laptele vegetal, și stafidele.
  • După ce a dospit aluatul, îl punem pe masă de lucru și îl porționăm în două bucăți.
  • Întindem aluatul și adăugăm crema de nucă. Presărăm merișoarele și rulăm încet cozonacul.
  • Procedăm la fel și cu cealaltă parte de aluat.
  • După ce am format două role de aluat, le împletim ușor și le adăugăm în tavă de cozonac.
  • Îl acoperim cu o folie și îl mai lășăm la dospit aproximativ 40 minute.
  • După ce a dospit, îl adăugăm la cuptorul preîncălzit la 180 gr. C pentru 45-55 de minute.
  • Când este gata îl putem unge cu un sirop făcut din apă cu sirop de agave, pentru luciu (opțional).
Keyword christmas, cozonac, craciun, desert vegan, nucă, vegan
Cozonac vegan
Cozonac vegan cu nucă

Poftă bună!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating