Pide cu pesto și brânzeturi
Așa cum desigur ai observat, rețetele pe care le propun în acest blog sunt unele simple, nepretențioase, pe care să le prepari relativ rapid și care să îți reușească, chiar dacă nu ești vreun talent în bucătărie. Acesta este și motivul pentru care din super-bogata bucătărie turcească am ales să îți prezint astăzi rețeta de pide cu pesto și brânzeturi. O variantă vegană a pidelor turcești o găsești aici, iar alt produs din bucătăria turcească l-am prezentat aici (cilbir).
Îmi place mult asocierea între pesto de verdețuri și brânzeturi; cred că gustul intens de verdeață, îmbogățit cu dulceața și uleiul nucilor și tenta fresh a lămâii, complimentează și evidențiază calitatea brânzeturilor (prin urmare ai grijă la alegerea lor!)
De ce avem nevoie:
Pentru blat:
– 300 de grame de făină (după cum dorești: albă, integrală, intermediară);
– 200 ml. apă călduță;
– 7 grame de drojdie uscată;
– 1 linguriță de sare;
– 1 linguriță de zahăr brut;
– făină pentru planul de lucru;
Pentru pesto:
– 100 gr migdale/ nuci/ caju (sau o combinație între acestea);
– o legătură de mărar;
– o legătură de leurdă;
– zeamă de lămâie;
– sare, piper;
– ulei de măsline;
– puțină apă.
Pentru topping:
– 300 gr mozzarella;
– 100 gr branza Roquefort ( sau blue cheese);
ciuperci opțional
Tips: poți folosi ce tip de brânză preferi.
Cantitățile sunt pentru 4 pide.
Cum se face:
Amestecăm drojdia cu zahărul, sarea și apă călduță.
Punem toată făina într-un castron (sau în bolul unui mixer), facem o gaură în mijloc și punem apa cu drojdia.
Frământam 7-8 minute la robot sau 15 minute manual, până când obținem un aluat elastic și nelipicios.
Lăsăm aluatul la dospit pentru 45- 60 minute (până când își dublează volumul).
Până aluatul dospește, punem în cana unui blender, migdalele/ nucile/ caju-ul, mărarul, leurda, uleiul, zeama de lămâie (după gust), sarea, piperul și puțină apă.
Blendăm bine până când devine o cremă verde și consistentă.
Brânzeturile le tăiem în bucăți sau le dăm pe răzătoare.
Preîncalzim cuptorul la 230 gr c.
După ce aluatul și-a dublat volumul și este dospit, presăram făină pe blatul de lucru și turnam aluatul. Îl presăm cu palmele că să eliminăm aerul din el, apoi îl modelăm sub formă unui cilidru. Îl porționam în 4- 5 bucăți egale.
Fiecare bucată de aluat, o modelăm în formă de minge și le acoperim cu un prosop.
Întindem pe rând câte o bilă de aluat, în formă ovală, putetm întinde cu sucitorul sau cu mâinile.
Adăugăm pestoul și presărăm brânzeturile, și avem grijă să lăsăm 2-3 cm din fiecare margine, apoi aducem marginile spre interior, presându-le ușor, dând formă specifică de bărcuță.
După ce am umplut toate pidele, le punem la cuptor pentru 15 minute la temperatura de 230 gr. C.
Le scoatem din cuptor și ungem marginile cu puțin ulei de măsline.
Le putem servi atât calde cât și reci.
2 comentarii
Raluca
A iesit faina!
The colors of cooking
Ma bucur!!! Multumesc:)