Tartă cu dovleac
Fără-ndoială dovleacul este una dintre vedetele toamnei. Aroma și textura sa inconfundabile îl fac foarte versatil: practic putem prepara orice cu acesta – de la antreuri la deserturi, de la supe la salate, de la feluri principale la băuturi. Rețeta de astăzi, tartă cu dovleac, te va cuceri prin gustul său bogat și rafinat.
În plus, trebuie să știi că dovleacul poate aduce numeroase beneficii sănătății tale. Acesta conține, luteină, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. De asemenea, semințele dovleacului constituie o sursă excelentă de fibre, acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Consumul de dovleac este recomandat și dacă suferi de anemie, de oboseală cronică, de insomnie, de depresie, de nervozitate și anxietate. Dovleacul acționează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant și tonic, calmând migrenele și îmbunătățind memoria.
De ce avem nevoie:
pentru blat
- 200 gr faină;
- o lingură de sirop de agave sau miere;
- doua linguri de ulei de cocos;
- un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu;
- putină sare;
- o linguriță de oțet de mere;
- două- trei linguri de apă.
pentru compoziție
- un dovleac mediu;
- două mere;
- 80 gr nucă;
- o lingurită de scorțișoară;
- o jumătate de lingurită de cardamom
- O jumătate de lingurita de nucșoară
- 3 linguri de sirop de agave/ miere
- o lingurită de coajă de lămâie.
pentru crumble
- 3 linguri fulgi de ovăz ;
- o lingură de semințe de susan;
- 30 gr nucă;
- o lingură de sirop de agave/ miere.
Cum se prepară:
Amestecăm făina, bicarbonatul de sodiu, siropul de agave sau mierea, uleiul de cocos si condimentele si începem să frământăm până se formează un aluat sfărâmicios, apoi adăugăm apa și frământăm până se leagă.
Lăsăm aluatul la rece pentru 30 de minute.
Curățăm dovleacul de coaja, îl asezonăm cu condimentele ( scorțișoară , nucșoară, cardamom) și sirop de agave și îl coacem la 180 gr pentru 20 de minute.
Când dovleacul este copt, jumătate îl punem într-un blender cu cele trei linguri de sirop de agave și condimentele apoi îl blendăm până devine un piure.
Amestecăm piureul cu bucățelele coapte de dovleac și adăugăm merele tăiate cubulete, coaja de lămâie și nuca. Lăsăm compoziția deoparte până întindem blatul.
Scoatem blatul de la frigider, il intindem într-o foaie subtire si il așezăm în tavă.
Adăugăm crema și punem la cuptor pentru 20 de minute la 180 gr.C.
Între timp pregătim crumble-ul de ovăz. Amestecam fulgii de ovăz cu nuca, semințele de susan și siropul de agave.
Dupa 20 de minute, așezăm crumble-ul peste crema de dovleac și mai lăsăm la cuptor încă 10 minute.
Lăsăm să se răcească complet și apoi o servim cu poftă.
2 comentarii
Pingback:
Pingback: